„Zasady Stereometrii Gradientu Redoks i Lokalizacji Redoks dla Zintegrowanych Biotechnologii”
30.10.2025 roku odbyło się kolejne spotkanie w ramach cyklicznych seminariów dla pracowników naszego Instytutu.
Seminarium #2
Kolejne spotkanie w ramach cyklu seminariów Instytutu Inżynierii Środowiska i Biotechnologii poświęcone było nowatorskim rozwiązaniom z zakresu biotechnologii środowiska. Prelekcję wygłosił dr Oleksandr Tashyrev, prof. UO, który przedstawił wyniki prac nad nową koncepcją wykorzystania mikroorganizmów do ochrony środowiska.
Tytuł wystąpienia brzmiał: “Zasady Stereometrii Gradientu Redoks i Lokalizacji Redoks dla Zintegrowanej Biotechnologii”
Poniżej kilka słów Pana Profesora prezentujących czym aktualnie zajmuje się wraz ze swoim zespołem:
1. Na podstawie obliczeń termodynamicznych opracowano nową koncepcję wykorzystania mikroorganizmów do ochrony środowiska. Opracowana technologia pozwala jednocześnie rozkładać odpady stałe, produkować ekologiczny wodór i usuwać ze ścieków szkodliwe związki chromu.
2.W badaniach wykazano, że bakterie beztlenowe potrafią bardzo skutecznie wykonywać te trzy zadania naraz. W procesie rozkładu odpadów wytwarzają wodór, a toksyczne chromiany przekształcają w bezpieczną, nierozpuszczalną formę – wodorotlenek chromu(III). Co więcej, cały proces zachodzi niezwykle szybko – bakterie potrzebują zaledwie jednego dnia, by całkowicie usunąć chromiany ze ścieków, nawet przy ich dużym stężeniu.
3.Takie podejście może w przyszłości stać się podstawą nowej, przyjaznej środowisku technologii, która pomoże jednocześnie ograniczyć ilość odpadów, oczyścić ścieki i wytwarzać czystą energię.
Misją Instytutu Inżynierii Środowiska i Biotechnologii Uniwersytetu Opolskiego jest prowadzenie wysokiej jakości badań naukowych w zakresie biotechnologii środowiska, monitoringu a także ochrony i kształtowania środowiska.
Dziękujemy wszystkim za aktywny udział — to właśnie takie inicjatywy sprawiają, że nasz instytut stale się rozwija i buduje kulturę współpracy.
Uniwersytet Opolski przywiązuje dużą wagę do poszanowania prywatności użytkowników odwiedzających serwisy internetowe Uczelni. W celu optymalizacji usług, umożliwienia prawidłowego funkcjonowania i zapisywania ustawień poszczególnych użytkowników, strony internetowe Uniwersytetu Opolskiego wykorzystują tzw. cookies (z ang. ciasteczka). Cookies to małe pliki tekstowe wysyłane przez serwis do przeglądarki internetowej użytkownika na urządzeniu końcowym (komputer, smartfon, tablet, itp.). W tym miejscu możecie Państwo podjąć decyzję dotyczącą typów plików cookies, które będą wykorzystywane w tym serwisie internetowym. Klikając Ustawienia możesz wybrać jakie cookies opcjonalne będą stosowane. Wyrażoną zgodę można wycofać w dowolnym momencie zmieniając wybrane ustawienia. Klikając Zaakceptuj wszystko zgadzasz się na użycie plików cookie i podobnych technologii we wszystkich wskazanych poniżej celach. Możesz odrzucić stosowanie cookies opcjonalnych klikając Odrzuć wszystkie.
Więcej informacji:
Polityka prywatności